Lovbrud og inhabilitet i Nordfyns Kommune

Fyens Stiftstidende

Lovbrud og inhabilitet i Nordfyns Kommune

Thomas Gregersen (Fyens Stiftstidende) og Mia Harm Madsen (Fyens Stiftstidende)

 

Indstilles af: Ane Johansen, nyhedschef, Fyens Stiftstidende

 

Gennem mere end et halvt år har et unikt, lokalt kildenetværk og usædvanlig stædighed ført til adskillige afsløringer i Nordfyns Kommune. Desværre med nogle af samfundets allermest udsatte børn som omdrejningspunkt, nemlig tvangsfjernede børn. 

Dækningen af lovbrud og inhabilitet i Nordfyns Kommune Børn- og Unge-afdeling tæller i alt 35 artikler. Afsløringerne førte i første omgang til en BDO-undersøgelse, som siden har bekræftet billedet af en afdeling, der har svigtet gang på gang – fx ved at ni ud af ti underretninger er håndteret forkert. 

Undersøgelsen har derudover ført til, at den ansvarlige børne- og familiechef mistede sit job, at der øjeblikkeligt blev tilført ekstra ressourcer til afdelingen, og at den ansvarlige, politiske udvalgsformand har givet de nordfynske familier en uforbeholden undskyldning. 

Nu til nogle af de vigtigste afsløringer, som i høj grad var medvirkende til ovenstående konsekvenser.

Startskuddet lød i december 2023, da redaktionen opdagede, at den omtalte afdeling havde fået et påbud fra Arbejdstilsynet. En aktindsigt viste, at arbejdsklimaet i afdelingen bar præg af højt konfliktniveau, opsigelser og sygemeldinger - og den store gennemstrømning af medarbejdere betød, at lovbestemte tidsfrister for sagsbehandling blev overskredet. 

Via deres store netværk fik journalisterne kontakt til de første familier, der i årevis havde oplevet problemerne på børne- og ungeområdet. Efterfølgende tikkede den ene gruopvækkende historie ind efter den anden.

Journalisterne gennemgik mange hundrede siders dokumenter i hver af sagerne for at efterprøve de historier, familierne fortalte. Lovgivningen er kompliceret, og en lang række eksperter bistod i den forbindelse.

På den baggrund kunne journalisterne efterfølgende eksempelvis fortælle om en kvinde og hendes søn, der lider af autisme, og som igennem en årrække har haft 20 forskellige sagsbehandlere på sagen.

Journalisterne kunne også fortælle om plejeforældre, der fik fjernet deres plejebarn på under to år ved et såkaldt "clean cut", altså en tvangsfjernelse på den mest voldsomme og indgribende måde. Et barn, de har været plejeforældre for, siden barnet var nyfødt. Det på trods af, at de har været plejeforældre i 14 år, og at de havde fået pletfri udtalelser fra Socialtilsynet bare et halvt år forinden.

I kraft af det solide lokale kildenetværk kunne journalisterne også afdække oplevelsen ”indefra” ved at tale med tidligere medarbejdere i afdelingen.

Det var rystende historier. Blandt andet at medarbejderne blev truet med fyring, hvis ikke de fabrikerede oplysninger i sagerne - og at en afdelingsleder fejrede det med kage, når der var lavet et ”clean cut”.

De tidligere medarbejdere optrådte anonymt i dækningen, hvilket altidstiller store krav presse-etisk. Noget, der for alvor styrkede historien var, at journalisterne talte med hele syv tidligere medarbejdere, der anonymiseret stillede op til interview. Og at de syv indbyrdes og uafhængigt af hinanden bekræftede hinandens beskrivelser af kulturen, selvom de havde været ansat på forskellige tidspunkter.

Graver-journalister anno 2024 laver naturligvis også research på sociale medier. Efter en systematisk gennemgang af relevante personer fra afdelingen fandt journalisterne et interessant billede. På billedet står afdelingens teamleder ved siden af en ekstern konsulent, som Nordfyns Kommune i stor grad brugte til at lave uvildige vurderinger af sager, som borgere havde klaget over fejl i. Billedet var taget i klar privat og festlig sammenhæng, da teamleder og den eksterne konsulent begge var udklædt som skurke. Dertil kom en række kærlige og venskabelige kommentarer blandt de to på deres Facebook-profiler. 

Teamlederen i den afdeling, der tvangsfjerner børn, var altså private venner med den konsulent, som efterfølgende uvildigt skulle vurdere, om teamlederens afdeling havde begået fejl i sagerne. 

Den lange række af næsten ubegribelige afsløringer fra Nordfyn vil give de fleste forældre en alvorlig mavepine. Der er tale om groft svigt af sårbare børn og deres familier, og det er hamrende væsentligt at få frem i lyset. Det er journalisterne på Nordfyn lykkedes med – og tilmed har de været med at skabe forandringer, der forhåbentlig vil betyde bedre vilkår for de udsatte børn på Nordfyn fremover.